Despre mine Carieră muzicală Formație Discografie
Carieră TV Premii

Despre mine



M-am născut la împărțitul anului, pe 1 iulie 1988, la Timișoara, și fiind singurul copil al părinților mei, au hotărât să le port numele: Dori(tata), Ana(mama). Vacanțele le petreceam la bunicii din partea tatălui la Percosova, în județul Timiș, unde în diminețile senine priveam fascinată Munții Semenicului. Bunicul, fiind cantor în strana bisericii, mi-a transmis dragostea pentru cântec și aici, în sat, am cunoscut tradițiile păstrate cu sfințenie de bătrâni.

Mă mândresc că sunt jumătate bulgăroaică, bunicii de la Dudeștii Vechi fiind bulgari veniți cu generații în urmă în Banat. De-a lungul timpului și-au păstrat tradițiile activând în corul bisericii și în ansamblurile bulgărești. Astăzi, bunicul meu ar fi fost mândru să vadă că nu mi-am uitat rădăcinile, cultura și graiul bulgăresc.


Carieră muzicală



  • La vârsta de șapte ani m-au dus părinții la Grupul Flores din cadrul Palatului Copiilor din Timișoara, coordonat de regretatul profesor Nicolae Pușcașu, pe vremea aceea, directorul instituției. A fost primul meu dascăl în muzică, cu care mai târziu am studiat pian și chitară, dar pentru foarte scurt timp. Până în clasa a opta am făcut parte din acest grup, participând la numeroase spectacole, dar și la festivaluri pentru soliști vocali obținând premii importante.

    În anul 1996 l-am cunoscut pe cel care urma să-mi fie cel de-al doilea dascăl, Teo Catarov. El e cel care mi-a facut primele aranjamente muzicale și primele înregistrări. În urma colaborării cu mine, Teo a decis să înființeze la Timișoara un ansamblu bulgăresc de cântece și dansuri tradiționale al Uniunii Bulgare din Banat – Grupul Slavjak, din care am făcut parte până la vârsta de 16 ani.
  • Au urmat șapte ani de spectacole de cântece și dansuri organizate în satele bulgărești din Banat; turnee în Bulgaria, Serbia, Germania, dar și în țară; 2 albume de muzică tradițională bulgărească; filmări pentru Televiziunea Română și Antena 1 - amintiri pe care le păstrez cu drag în suflet. Teo a fost unul dintre acei prieteni pe care te poţi baza oricând, ştiind cu siguranţă că îţi va da un sfat bun, iar din anul 2019 este naşul de botez al fiului nostru, dar şi naşul nostru de cununie.

    La vârsta de 14 ani eram elevă a Școlii Populare de Arte, la clasa doamnei profesor Carmen Popovici-Dumbravă. Un nou inceput, alte festivaluri, alte spectacole și după mai bine de 4 ani mi-am luat zborul de sub aripa dumneaei. Mă bucur în continuare de susținere, chiar dacă nu îi mai sunt elevă.
  • Alături de doamna Daniela Băcilă au pus o vorbă bună pentru ca eu să ajung colaborator al Ansamblului Timișul al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara. Atât directorul artistic, coregraful Toma Frențescu cât și domnul director Pavel Deheleanu, m-au sprijinit și au crezut în talentul meu.

    Din anul 2004 colaborarea cu Ansamblul Timișul este neîntreruptă, participând la nenumărate spectacole atât în țară, cât și în străinătate. Aș enumera prezența mea la cele mai importante evenimente precum: Festivalul Inimilor din Timișoara, Cântecele Munților - Sibiu, Târguri cu expozitie - București, Festivalul de folclor de la Târgu - Jiu, Ziua Europei, Zilele Orașului Timișoara, Ruga Timișoarei precum și la Rugile Cartierelor din Timișoara, Zilele Orasului Drobeta Turnu Severin, Zilele Toamnei – Oradea; turnee în Franța, Italia, Polonia, Serbia și Canada.
  • Colaborări frumoase de-a lungul timpului am avut cu: Ansamblul Profesionist Banatul, al Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș; Ansamblul Ghiocelul, al Primariei Comunei Giroc - Timiș; Ansamblul Armenișana, al Casei de Cultură Armeniș din Caraș-Severin și Ansamblul de Tineret Bujorul al CCAJT.

    În decursul anilor m-am bucurat de o promovare frumoasă pe posturile de radio și de televiziune. Probabil una dintre cele mai importante apariții televizate este cea din emisiunea „Tezaur folcloric”, realizată de regretata Marioara Murărescu, în cadrul căreia a fost promovată doina „Plânge satul după mine”, de pe cel de-al doilea album al meu.
  • Am avut noroc că Bunul Dumnezeu mi-a scos în cale oamenii de care aveam realmente nevoie. Despre fiecare om care mi-a fost alături fie ca profesor, fie m-a îndrumat cu sfaturi, ori m-a promovat, aș putea să povestesc foarte multe pentru că fiecare mi-a marcat personalitatea și cursul vieții. Trebuie să le amintesc și pe doamna profesor Simona Negru, doamna profesor Mărioara Miclea, doamna profesor Diana Matei care m-au pregătit la diferite vârste, cea din urmă fiindu-mi și în prezent profesor de canto.


Formație



  • Încă din primii ani am avut colaborări frumoase cu formații de folclor pentru diverse evenimente, iar din anul 2012 având cereri tot mai multe din partea celor ce mă îndrăgesc, am hotărât să îmi aleg instrumentiști care și-ar dori să îmi fie alături și să formăm împreună o echipă. Începutul a fost greu, iar acum, după cinci ani, sunt fericită să am lângă mine colegi talentați care au înțeles că fiecare eveniment la care noi cântăm ne poartă semnătura.

    Primul pe care știam că mă pot baza a fost Doru Bircea – Dodo, inginer de sunet și DJ, coordonator al echipei de sonorizări şi DJ pentru evenimente - Dodo Sound Team; omul care mi-a înțeles pretențiile și a rămas lângă mine necondiționat. Un an mai târziu, Dodo mi l-a prezentat pe cel care îmi este soţ şi tată al copilului meu, organistul formației, Grigore Vulcănescu. Grigo este absolvent al Facultății de Muzică din Timișoara și sprijinul meu în orice îmi pun în gând să îndeplinesc.
  • Pot să îl numesc fără modestie, omul care coordonează cu profesionalism şi multă dăruire întreaga formaţie. Pe colegii noştri, Raul Cionca la saxofon şi Alexandru Iova la saxofon sopran, i-am cunoscut la Ansamblul Timișul al Casei de Cultură a Municipiului Timişoara, unde ei sunt colaboratori şi în acelaşi timp, studenţi ai Facultății de Muzică din cadrul Universităţii de Vest. Ne bucurăm să-l avem alături de noi în formaţie, la acordeon, pe profesorul Ovidiu Dragomir – Mara, angajat al Şcolii Populare de Artă din Timişoara, instrumentist al Asociaţiei Pro Datina şi colaborator al Ansamblului Profesionist Banatul al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş.

    Fără munca, talentul și prietenia lor nu mi-aș fi îndeplinit visul de a avea lângă mine adevărați profesioniști, alături de care să îmi fie drag să cânt și să mă prezint în fața dumneavoastră.


Discografie



  • Până în prezent am înregistrat două albume, îndeplinind visul părinților mei de a avea materiale discografice realizate într-un mod cât mai autentic.
    Primul album de folclor l-am înregistrat la vârsta de 17 ani. Piesa care dă titlul albumului Mi-s pustană și duc dor a rămas, în timp, piesa mea reprezentativă. Șase ani mai târziu s-a concretizat cel de-al doilea album intitulat Al mai bine-i în Banat. Atât la primul album, cât și la cel de-al doilea am colaborat cu instrumentiști de frunte ai Banatului: Mircea Ardeleanu, Marius Cîrnu, Nicolae Baniciu, Sorin Dumbravă, Dani Iova, Cristi Bălteanu, Costel Haida, Remus Vălungan, Cristi Ianoșiga, Sebastian Cega, Mircea Ardeleanu Jr.

    La realizarea textelor am colaborat cu Dorina Șovre și Adrian Drăgan, dar o mare parte au fost scrise de mama mea.
  • Am avut o colaborare frumoasă cu profesorul Marcel Bogdan pentru mixajul pieselor, înregistrările având loc la Studioul Regional Radio România Timișoara.

    Fiecare dintre cele două albume a fost lansat printr-un spectacol cu Ansamblul Timișul și soliști îndrăgiți din Banat: Tiberiu Ceia, Liliana Laichici, Carmen Popovici-Dumbravă, Felicia Stoian, Aurelia Ardeleanu, Dumitru Teleagă, Maria Milu-Sorescu, Ghiță Călțun Brancu, Dumitru Stoicănescu și Florin Pistrilă. Primul a avut loc pe scena Casei Armatei din Timișoara, iar cel de-al doilea la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara, fiind transmis pe TVR Timișoara.

    În prezent ambele albume se află sub aceeași copertă.


Carieră TV



  • Primele apariții televizate le-am avut la vârsta de șase ani, la TVR Timișoara, în emisiunea „Știrbii mici, dar voinici”, în cadrul căreia am fost actorul principal pe genericul emisiunii realizate de Roxana Morun.

    De aproximativ 10 ani sunt colaborator al redacției Programe la TVR Timișoara, la îndemnul și susținerea lui Florin Mihoc.

    Am moderat emisiunile „Cine oi fi eu?” – realizator Diana Bogea, „Bună dimineața, Banat!” și „Vocea populară” alături de colegul meu Răzvan Munteanu – realizate de Dodo Munteanu, ultimele două proiecte fiind producții TVR TM pentru postul național TVR3. Apoi, în cadrul emisiunii realizate de Felicia Stoian, „Cântec și poveste”, am fost atât reporter, cât și redactor. În primăvara anului 2016 am început colaborarea cu colegul meu Andrei Boroșovici, moderând împreună „Regional cafe”, un matinal realizat de Adrian Cireap.

  • Din aprilie 2017 până în vara lui 2019, am prezentat în fiecare duminică pe TVR3 și TVR Timișoara emisiunea de divertisment „fan#duminica”. Pe parcursul acestor aproape doi ani, i-am avut alături de mine ca şi prezentatori pe Andrei Boroşovici (actualmente directorul TVR Timişoara), renumitul bucătar Remus Tomici şi pe cunoscutul realizator de emisiuni de la Radio Timişoara, Călin Petrescu.


Premii



  • Participând la festivaluri de folclor am obținut premiile:
    Premiul I – Festivalul „Tinere talente bănățene”, etapa zonală, soliști vocali, Timișoara, 22-25 mai 2004
    Premiul I – Festivalul „Tinere talente bănățene”, etapa județeană, soliști vocali, Timișoara, 29 mai 2004
    Mențiunea I – Festivalul - Concurs de Muzică Populară „George Motoia Craiu”, Oravița, Caraș-Severin, 11 noiembrie 2004
    Premiul I – Festivalul – Concurs de Muzică Populară, „Sandu Florea”, Armeniș, Caraș-Severin, 12 mai 2005
    Premiul II – Festivalul Concurs Național de Interpretare Vocală și Instrumentală „Luță Ioviță”, Caransebeș, 14-15 iunie, 2005
    Premiul II – Festivalul Folcloric Interjudețean „ La izvor de cânt și dor”, Lipova, Arad, 14 august 2005
  • Premiul II – Concursul „Topul Mărțișorului”, Timișoara, 1 martie 2006
    Premiul I – Festivalul de Folclor „Emilia Comișel”, Făget, Timiș, 7 mai 2006
    Marele Premiu – Festivalul – Concurs de Colinde, „Îngerii cântă nașterea lui Hristos”, Carani, Timiș, 14 decembrie 2008
    Mențiune – Festivalul – Concurs Național pentru Soliști Profesioniști „Mariana Drăghicescu”, Timișoara, 17-19 octombrie 2006
    Trofeul Mariana Drăghicescu – Festivalul – Concurs Național „Mariana Drăghicescu”, Bogâltin, Caraș-Severin 23-24 mai 2009
    Cel din urmă trofeu mi-a adus doar satisfacții, fiind un premiu oferit la unison de regretata Marioara Murărescu și îndrăgitul artist bănățean Tiberiu Ceia, membrii ai juriului.
  • Cele mai importante premii obținute la festivalurile de muzică ușoară, pentru soliști vocali sunt:
    Locul II – Festivalul „Flori în orașul florilor”, anul 1998
    Locul II – Festivalul „Flori în orașul florilor”, anul 2000
    Mențiune – Festivalul Internațional „Vocea primăverii”, Pancevo -Serbia 2000
    Locul I – Festivalul „Flori în orașul florilor”, anul 2001
    Premiu Special – Festivalul „Ministar cireșar”, București 2001
    Diploma de excelență din partea Ministerului Educației și Cercetării, Ministru Ecaterina Andronescu, anul 2001
    Premiul Special din partea sponsorilor – Festival Internațional „Un milion de miracole”, Bankia - Bulgaria 2002.
  • La vârsta de 13 ani, am urmat cursurile Școlii de Manechine a Agenției Top models, din Timișoara, cursuri ce mi-au fost folositoare peste ani obținând titlul de Miss boboc atât la Liceul Jean – Louis Calderon, cât și la Școala Populară de Artă, apoi locul 4 la etapa județeană Miss Boboc și la vârsta de 20 de ani am obținut titlul de Miss România la un festival de folclor al românilor din Canada.






© Doriana Talpeș. Toate drepturile rezervate.